Boerderijenboek Luttelgeest – uitgegeven door Stichting Boerderijenboeken Noordoostpolder 2018
De auteursrechten van het Boerderijenboek Luttelgeest liggen bij het Cultuur Historisch Centrum Noordoostpolder. De tekst mag niet zonder hun uitdrukkelijke toestemming overgenomen worden door derden.
Het verhaal van Oosterringweg 26 – sinds 1972 is Kwekerij Bernhard hier gevestigd
Voordat kwekerij Bernhard er startte
Klaas Kuiken (1904 – 1988) is een Friese gardenier die in Het Bildt kleinschalig aardappelen en groenten teelt. Daar komt veel zware besmetting van aardappelmoeheid voor. Dat maakt een nieuwe start in de Noordoostpolder mogelijk. In 1957 komen Klaas en zijn vrouw Neeltje Miedema (1905 – 1975) naar de Oosterringweg 26 waar ze starten op een nieuw tuinbouwbedrijf. Zoon Jacob (1929 – 2009), getrouwd met Tjettje Vrieswijk (1928), woont en werkt in Joure. Klaas en Neeltje verbouwen aardappelen, uien, wortelen en witte kool, die ze leveren aan de zuurkoolfabriek in Marknesse. Wegens gebrek aan een opvolger beëindigen ze de pacht per 1 november 1972 en verhuizen naar een woning in Luttelgeest. Na het overlijden van Neeltje gaat Klaas terug naar Het Bildt.
Kwekerij Bernhard
De broers Dirk (1938) en Bram Bernhard (1942) werken mee op het tuindersbedrijf van hun vader in de Sloterpolder bij Amsterdam. De uitbreidingsmogelijkheden zijn zeer beperkt in Sloten en de beide broers besluiten om uit te kijken naar een nieuwe locatie. In november 1972 kunnen de broers starten aan de Oosterringweg op een tuindersbedrijf met ongeveer vijf hectare tuinland in erfpacht. Bram verhuist met zijn vrouw Mieke Graman (1947-1999) en de kinderen Simon (1970) en Jolanda (1972) in november 1972 naar de Oosterringweg 26. De broers willen hier gezamenlijk een glastuinbouwbedrijf stichten met een hectare glasopstand voor de teelt van rozen. Eén van de eerste werkjes van Bram is Klaas Kuiken helpen met de oogst van de witte kool, want anders kan hiuhj niet beginnen met de bouw van een verwerkingsruimte, het ketelhuis en glasopstanden. Broer Dirk komt met zijn vrouw Marjan van der Have (1940) en de kinderen Dirk, Hanneke, Martine en Rienk een half jaar later naar Luttelgeest. In 1974 besluiten de beide broers uit elkaar te gaan en start Dirk een eigen glastuinbouwbedrijf aan de Kalenbergerweg. In 1977 wordt Bram junior geboren. De familie Bernhard is een hecht gezin en zeer sportief. Ze tennissen, doen aan waterskiën en Bram senior rijdt paard. Op een middag, als Bram met Simon aan het waterskiën is, wordt hun woning overhoop gehaald door inbrekers die waardevolle spullen meenemen. Het komische is dat buurman Schreurs naar de inbrekers zwaait in de veronderstelling dat er visite is bij de familie Bernhard. Aan criminaliteit zijn ze nog niet gewend in de polder. In 1975 kan Bram het erfpachtrecht omzetten naar eigendom. In 1977 en 1987 wordt telkens een hectare glasopstand bijgebouwd voor de teelt van rozen. In 1990 komt er nog eens 5 hectare aansluitend tuinland bij waar in 2007 op vier hectare kassen verschijnen voor de teelt van orchideeën. Zoon Simon werkt sinds 1988 mee en Bram junior stapt in 1999 officieel in het bedrijf. Simon begint in 1997 met een eigen glastuinbouwbedrijf voor de rozenteelt aan de Lindeweg 39-1. In 1999 overlijdt Mieke aan de gevolgen van kanker. Het gezin moet na deze klap verder zonder haar. Eind 1999 neemt Bram junior het bedrijf over en verhuist Bram senior naar de woonboerderij Oosterringweg 28.
Anekdote: Op een avond is er een vergadering voor ‘Kom in de Kas’. Bram junior en vriend Barry Brockhoff zitten nog na te borrelen als achter hun rug inbrekers bloemenfust wegklauwen. Bier maakt niet oplettend …
Facts:
Uitgiftejaar kavel M146: 1957
Eerste pachter: Klaas Kuiken en Neeltje Miedema
Soort bedrijf: tuinbouw
Oppervlakte: 5 ha
Tweede bewoners: Bram Bernhard sr en Mieke Graham
Derde Bewoners: Bram Bernhard jr en Asia Wystyrk
Huidige situatie: glastuinbouw
Oosterringweg 28
Uitgiftejaar kavel M128: 1951
Eerste pachter: Martinus Vlaming en Mennie Drijver met 2 kinderen
Soort bedrijf: akkerbouw
Oppervlakte: 17 ha
Tweede bewoners: de heer en mevrouw Hendriks
Huidige bewoner: Bram Bernhard
Huis en erf wisselen voor de tweede keer van eigenaar. Bram Bernhard senior wordt de nieuwe bewoner. Hij breekt de boerderij af en herbouwt in dezelfde stijl.
Lindeweg 39-1
Simon Bernhard (1970) groeit samen met zijn broer Bram op tussen de rozen. Als peuter verhuist hij in 1972 vanuit Sloten naar de Oosterringweg waar zijn vader een nieuw glastuinbouwbedrijf start voor de rozenteelt. Na zijn schooltijd werkt Simon een aantal jaren in het bedrijf van zijn vader en leert er de kneepjes van het vak. In 1997 start Simon zijn eigen bedrijf aan de Lindeweg 39-1. Natuurlijk gaat het om rozen. Samen met vijfenveertig medewerkers teelt hij er de rozensoort Avalanche+. Simon trouwt met Luzan Wiegersma (1972). Luzan is eerst verpleegster. Ze verruilt dit werk voor de administratie en hand- en spandiensten binnen het bedrijf. Net als hun vader groeien de kinderen William (2003) en Maria (2005) ook weer op tussen de rozen.
Uitgiftejaar nieuw deel kavelnummer N128: 1997
Eerste bewoners: Simon Bernhard en Luzan Wiegersma
Soort bedrijf: rozenkwekerij
Oppervlakte: 3,5 ha