Uit: Wegtransport in de N.O.P.
Vrachtauto’s in de polder van 1942 tot heden
Door Kees & Co Bolle
21-04-2020 – toestemming Kees Bolle voor plaatsing op website bernhard.nl/transport
BERNHARD BLOEMENTRANSPORT - Luttelgeest
Opa Bernhard vervoerde in de oorlog al mest met paard en wagen en vlet en na de oorlog met een dump GMC rondom Amsterdam. Nadat er steeds minder paardenmest kwam vervoerde hij ook groente met zijn ‘mestvlet’. In 1953 kocht hij zijn eigen tuin in de Sloterpolder en kweekte daar groenten en bloemen. Zijn drie zoons hadden elk een eigen tuin. Toen nog werden de producten per vlet over water aangevoerd, naar de centrale markt in de Jan van Galenstraat in Amsterdam. In de winter werd er mest op de tuinen uitgereden over de bevroren kanalen met paard en wagen.
Wegens gebrek aan uitbreidingsmogelijkheden verhuisde men naar de Noordoostpolder toen de huidige Bram sr in het bedrijf kwam. De Bernhards vestigden zich in 1972 aan de Oosterringweg bij Luttelgeest. Hier was grond genoeg en het bedrijf kon groeien. Er werd begonnen met het kweken van snijrozen in een kas van één hectare glas. In 1976 kwam er één hectare bij, evenals in 1986, zodat het bedrijf toen uit drie hectare glas bestond. In de goede tijd zaten in de regio Luttelgeest-Marknesse een twintgtal rozenkwekers. Om de producten kwalitatief en op tijd te vervoeren, heeft Bernhard in 1972 zijn eigen transporttak opgezet. Men begon met een Mercedes bakwagen. Al snel vervoerden ze ook de producten van collegakwekers. De tweede auto was ook een Mercedes. Er kwam voor het eerst reclame op de cabine te staan.
De eerste combi was een DAF 2100 met aanhangwagen. Met de komst van een Scania 82 trekker en een Isotrailer werd het geconditioneerde transport gestalte gegeven. Een Scania 82 combi kwam erbij. Elk type bloem of plant heeft zo zijn eigen hoedanigheden, zoals ook de vervoerstemperatuur, om ze in goede conditie te houden. Zoon Simon begon in 1998 aan de Lindeweg met een kas voor rozen, met een oppervlakte van 3,5 hectare. Bram jr. nam in 2001 de drie hectare rozen over van zijn vader aan de Oosterringweg. De broers Simon en Bram Bernhard zijn in 2006 samen begonnen met een nieuwe tak op vier hectare aan de Lindeweg en wel met orchideeën. De tuinen hebben ze apart, maar de orchideeën hebben ze samen. Zij kweken snijrozen (Avalanche, Savita en Desiré) en 200 soorten orchideeën. In 2007 werd een nieuw kantoor met loaddocks gebouwd voor de orchideeën.
In 2010 nam men naast de orchideeën ook kuipplanten in hun assortiment op. Dit kwam omdat men in datzelfde jaar elf hectare glas van de buurman aankocht. De totale glasoppervlakte is nu 21,5 hectare. De rozenkwekerij en de orchideeënkas zijn geclusterd, waardoor overtollige warmte en vrijgekomen CO2 de klok rond benut kunnen worden. Rozen hebben veel lucht en CO2 nodig. De Phalaenopsis daarentegen wil veel warmte en gebruikt alleen ’s nachts CO2. Zo garanderen ze een duurzame energievoorziening. In combinatie met het warmtecluster kan men kwaliteit leveren tegen een concurrerende prijs. Bernhard Transport is inmiddels een volwaardig transportbedrijf met een team van acht vaste chauffeurs. Dit team zorgt voor het dagelijkse transport van en naar onder andere een zevental veilingen: Aalsmeer, Rijnsburg, Bleiswijk, Eelde, Naaldwijk, Ede (voorheen Utrecht en Bemmel) en de Duitse veiling in Herongen (voorheen Grubbenvorst).
De trucks zijn uitgerust voor het geconditioneerd vervoer van bloemen en planten. Een snijbloem blijft het best bij een temperatuur van 3 graden, terwijl een orchidee het best vervoerd kan worden met 21 graden. De geïsoleerde opleggers zorgen ervoor dat het product optimaal bij de klant aankomt. De vier Scania trucks zijn in onderhoud bij de Beers truckgarage in Joure. De trekkende eenheden zijn van het mnerk Heiwo uit Wolvega. De Scania 94L bakwagen is inmiddels 15 jaar oud en heeft 1,8 miljoen kilometer op de klok.
LZV SPECIAAL TRANSPORT
Met de komst van de Lange Zware Voertuigen (LZV) was Bernhard Transport , na Dusseldorp, de tweede onderneming in de Noordoostpolder die een LZV combinatie aanschafte. Een groeiend aantal LZV’s moet de komende jaren het aantal gereden kilometers, de grbuikte brandstof en de CO2 uitstoot in de transportsector aanzienlijk terug dringen. Een LZV heeft 30 tot 40 procent meer laadvermogen. De chauffeurs worden meer bewust gemaakt met het ‘nieuwe rijden’ ofwel: je auto rustig laten uitrijden bij een stoplicht en niet overdreven hard optrekken, de juiste bandenspanning aanhouden en waar het kan rustig afremmen.
De chauffeur van een LZV heeft een aanzienlijk langer en zwaarder voertuig achter zich hangen: ruim 25 meter. Dit vraagt meer van de rijvaardigheid in bochten bijvoorbeeld, maar men moet ook rekening houden met een langere remweg. Op dit moment mogen deze trucks nog niet in steden rijden. Ook grensoverschrijdend vervoer met een LZV is nog niet toegestaan. Voorlopig kunnen de circa 700 LZV trucks van 25,25 meter alleen nog maar in Nederland terecht. De combinatie is verplicht voorzien van een dodehoekcamera plus onderrijbeveiliging. De LZV’s van Bernhard zijn een Scania P380 trekker met een 13,8 meter lange oplegger en een wipkar van 7,8 meter lengte, goed voor 68 Deense karren. Dusseldorp heeft een Scania R470 of DAF CF of XF tandemas bakwagen met een lange vierassige aanhangwagen waarop totaal drie containerbakken worden vervoerd. Het totale laadgewicht bedraagt 40 ton, wat het totale combinatiegewicht op 60 ton brengt. Een LZV combinatie mag in totaal maar uit drie eenheden bestaan.